Tarinamme

Kylän ensimmäisiä tiloja

Villikkalan kylässä on ollut isonjaon  jälkeen maarekisterin (vuonna 1739) mukaan 8 kantatilaa. Tilamme on ollut niiden joukossa silloisella nimellään Vakkola. Asiakirjoja tutkimalla on löydetty ensimmäiset merkinnät tilan omistajasta vuodelta 1539, mutta he eivät tiettävästi ole olleet Kyöstilän sukua.

Vakkolan ensimmäinen omistaja oli vuosina 1539-1552 Jaakko Juhonpoika. Hänen jälkeensä tuli vielä 4 isäntää , kunnes tila jäi jostain syystä autioksi 7 vuodeksi.

Saman suvun hallussa vuodesta 1688

Vuonna 1608 tila taas asutetaan ja 1688 isännäksi tulee varmuudella ensimmäinen Kyöstilä. Perimätiedon mukaan tämä ensimmäinen Kyöstiläläinen isäntä Martti Kristerinpoika olisi elänyt 120 vuotiaaksi, tullen tilan isännäksi lähes 60 vuotiaana.

1800- luvun alkupuolella isäntänä ollut Matti Tuomaanpoika on kuulemma sanonut Anna-vaimostaan, että Anna oli vielä Kyöstilään tullessaan kukkaistakin kukkaisempi, mutta nyt ryppy räppy. Emännäksi tullessaan tämä Anna toi mukanaan veljensä tekemän kaappikellon, joka edelleen näyttää aikaa tuvan nurkassa.

Maitokauppaa Pietarissa

Kyöstilän 8 isännän Juho Juhonpoika Kyöstilän (isäntänä 1877-1912) aikana alettiin maataloudessa siirtymään luontaistaloudesta jonkinlaiseen markkinatalouteen. Tilan lypsykarjatalous kehittyi, kun maitoa alettiin myymään Pietariin. Maito vietiin hevosen rattailla Nastolan Uudenkylän asemalle ja siitä junalla Pietariin.

Kyöstilän Juho-papalla oli vakituinen maidon myyntipaikka Viipurin pyöreän tornin juurella. Papan lisäksi myös pojat Vladimir, Kalle ja Yrjö osallistuivat näille myyntimatkoille. Pojat auttoivat isäänsä myyntityössä, mutta myös vahtivat, että papan maidosta saamat rahat kulkeutuivat kotiin eikä kuluneet matkalla huvituksiin. Juho-papan aikana Kyöstilään hankittiin kylän ensimmäinen heinän niittokone.

Nykyiset isännät

Kyöstilän tila siirtyi meille nykyisille yrittäjille, Tom ja Outi Kyöstilälle sukupolvenvaihdoksella vuonna 2006 edellisen sukupolven jäädessä eläkkeelle. Olemme sukupolvien ketjussa Kyöstilän tilan kahdestoista isäntäpariskunta. Omana aikanamme olemme kehittää tilaa maltillisesti eteenpäin. Ehkä merkittävimmät ”ansiomme” tilan kehittämisessä on ollut siirtyminen automaattilypsyyn vuonna 2012 ja tilan siirtäminen luomutuotantoon.

Nykyisen isännän Kyösti-pappa on Villikkalan kyläkirjassa –Ajan kans, sano Askela- jättänyt meille velvoittavan toivomuksen: ” Pitäkää huoli ettei sukupolvien ketju kohdallanne katkea.” Tämän haasteen pyrimme toteuttamaan ja opettamaan lapsillemme juurien ja perinteiden merkityksen nyky-yhteiskunnan melskeessä.